bene van eeghem blog

Zomereinde aan zee

De zomer van 2020 zit erop. Een zomer met mondmaskers aan zee. Met periodiek afgesloten kustgemeenten. Met crisisbeheersing op elke zandkorrel. Met gereserveerde plaatsjes. Met geweigerde en teleurgestelde vakantiegangers. Met bubbels, beperkingen en misplaatste branie van vechtersbaasjes. De wereld is wat veranderd, de kust is dat ook.

Klink ik oud als ik het zeg? Je m’en fous. Zoals het mensen van mijn generatie betaamt, denk ik al eens met weemoed terug aan vroeger. Toen het leven anders was. Niet beter, maar minder complex. Trager en ongedwongen. Toen dingen kleiner leken en geluk voor het grijpen lag.

We waren zes jaar of wat en hokten een hele zomer aan zee. Van 1 juli tot 31 augustus. De tijd stond stil, we kenden geen zorgen op deze aardkloot. Olievlekken in de Noordzee hielden ons niet wakker, het gat in de ozonlaag moest nog uitgevonden. We zwommen en hadden terrein ad infinitum. De meeuwen meeuwden statig*. Het was alleen uitkijken voor de golven en stroming bij elke zwembeurt. “Voorzichtig zijn”, herhaalde het ouderlijk gezag als we de zee indoken.

Eén keer vergat ik het credo en tuimelde domweg van een luchtmatras. Het ziekenkasbrilletje tuimelde mee, van mijn neus, het ruime sop in. Waarna ik huilend en half blind van de vloedlijn naar de strandcabine strompelde. Prompt getroost werd na de verontwaardiging. Een ijsje kreeg en de belofte dat er zo snel mogelijk een nieuwe bril zou worden aangeschaft. Problemen en oplossingen waren net als golven: ze kwamen en gingen met licht geruis.

We waren acht jaar of wat toen we op een zomerochtend een omgevallen bank in het zand aantroffen. Dat het ding publiek bezit was, deed niet ter zake. We zagen onze eigen vader met een kameraad het stuk beton verslepen en neerpoten, naast de cabine, in ‘ons’ mulle zand. Ze installeerden zich erop en in onze herinnering hebben ze er een hele zomer ononderbroken gezeten. Twee mannen. Met nu eens een krant, dan weer een blikje bier in de hand. Ze keken nu en dan naar het gebroed en zagen dat het goed was. Ze ontvingen geen GAS-boete voor het raken aan openbaar erfgoed.

We waren tien jaar of wat toen we met emmers en schelpjes zeulden en papieren bloemen kochten en verkochten. In Knokke betaal je ze sinds mensenheugenis met couteaus. De ietwat chiquere schelpen, zeg maar, waar de rest van de kust genoegen neemt met gewone stukjes zeegoud. Het onderscheid was een feit, maar we stelden er ons geen vragen bij.  We marchandeerden, verkochten, telden uit onze winst. En op het eind van de dag keken we naar de zon die zakte in de zee.

We waren dertien of wat en zagen stranden in ijl tempo vol lopen, op de meest zonnige zomerdagen. Het zicht op de zee deemsterde weg, er kwamen rijen cabines bij. Het strand werd drukker, ons terrein kreeg eindigheid toebedeeld. De tarieven voor papieren bloemen stegen, de wereld werd ingewikkelder. Een bank van de dijk plukken was geen optie meer. Getrakteerde ijsjes werden schaarser, de zorgeloosheid wat brozer en wij schikten ons ernaar.

We zwermden uit, jaren later, en vergaten bij momenten hoe goed het was geweest, daar aan zee. We gingen onze eigen weg, strandden links en rechts maar keerden uiteindelijk terug. We waren dertig of wat en snakten naar de kust, de oneindigheid en ongereptheid van weleer. We hunkerden naar het ruime sop waar we ons hart hadden verpand en waar het eeuwig zou blijven kloppen.

Vandaag ben ik 40 of wat. Het is zomereinde en ik heb ondanks de heisa op onverwachtse momenten toch van het kleine geluk aan zee genoten. Ver weg van de drukte. Waar geen relletjes ooit het verschil maken. Ik heb zonder mondmasker de zeelucht opgesnoven, het zout geproefd, de zon zien zakken en mijn winst uitgeteld. Niet in couteaus maar in een schoonheid die zelfs in crisistijden niet te meten valt. De schoonheid van de zee, die doet vergeten dat alles maar tijdelijk is. Die zegt: dromen mag. Het moet, meer dan ooit.

(* dank, Bart P., voor deze onsterfelijk mooie zin)

 

17 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. … [Trackback]

  […] There you will find 79960 additional Info to that Topic: benevaneeghem.be/zomereinde-aan-zee/ […]

 2. sahabatqq login schreef:

  … [Trackback]

  […] Information to that Topic: benevaneeghem.be/zomereinde-aan-zee/ […]

 3. … [Trackback]

  […] Find More on on that Topic: benevaneeghem.be/zomereinde-aan-zee/ […]

 4. … [Trackback]

  […] Here you can find 34580 more Information on that Topic: benevaneeghem.be/zomereinde-aan-zee/ […]

 5. Belcampo Fernald schreef:

  … [Trackback]

  […] Read More on that Topic: benevaneeghem.be/zomereinde-aan-zee/ […]

 6. … [Trackback]

  […] Info to that Topic: benevaneeghem.be/zomereinde-aan-zee/ […]

 7. … [Trackback]

  […] Read More on that Topic: benevaneeghem.be/zomereinde-aan-zee/ […]

 8. … [Trackback]

  […] Find More on to that Topic: benevaneeghem.be/zomereinde-aan-zee/ […]

 9. … [Trackback]

  […] There you will find 7762 additional Information to that Topic: benevaneeghem.be/zomereinde-aan-zee/ […]

 10. Bauc schreef:

  … [Trackback]

  […] Here you can find 25388 additional Info to that Topic: benevaneeghem.be/zomereinde-aan-zee/ […]

 11. pk789 schreef:

  … [Trackback]

  […] Read More on on that Topic: benevaneeghem.be/zomereinde-aan-zee/ […]

 12. 웹툰 사이트 schreef:

  … [Trackback]

  […] Here you will find 69509 more Information on that Topic: benevaneeghem.be/zomereinde-aan-zee/ […]

 13. … [Trackback]

  […] Here you can find 96822 additional Info on that Topic: benevaneeghem.be/zomereinde-aan-zee/ […]

 14. pgslot schreef:

  … [Trackback]

  […] Read More Information here to that Topic: benevaneeghem.be/zomereinde-aan-zee/ […]

 15. … [Trackback]

  […] Find More Information here on that Topic: benevaneeghem.be/zomereinde-aan-zee/ […]

 16. snuscore schreef:

  … [Trackback]

  […] Find More here on that Topic: benevaneeghem.be/zomereinde-aan-zee/ […]

 17. taurususa schreef:

  … [Trackback]

  […] Read More Information here on that Topic: benevaneeghem.be/zomereinde-aan-zee/ […]

Reacties zijn gesloten.