bene van eeghem blog

Swanfall

Als de feiten deze blog intussen nog niet hebben ingehaald, zwemt ze nog steeds rond op de Brugse reien. Ons Burilda Lanchals! De zwarte zwaan! Heldin van de Hanzestad! Tenzij u resideert op Mururoa, heeft u ze de voorbije weken vast al in het nieuws, in de krant, of zelfs in het echt gespot. Burilda die Scone. Ze mag ongegeneerd een gevleugelde hipster genoemd worden. Het Brugse icoon van 2014. Haar komst naar de stad overtreft intussen elke uitgekiende marketingactie.

Reken me er niet op af, maar ik gok dat het 27 augustus was. De dag waarop Burilda la belle in de stad neerstreek. Een doordeweekse woensdag. De mensen hadden zowat hun buik vol van berichten over aanslepende formatiegesprekken, rottende peren en de nakende stroompannes deze winter. En als al het nieuws wat ertoe doet, gaat vervelen, dan is er maar één iets wat soelaas brengt. Juist ja. Beestjes. Check gerust de uitsmijters na een journaal op tal van populaire televisiestations. Nieuwsankers informeren u eerst doodernstig over de Wetstraatimpasse, aanhoudende schietpartijen in Oekraïne en de opsluiting van Blade Runner. Daarna: donzigheid troef! Want in dierentuin X heeft een bruine beer een achtling gebaard. Of in Kempische deelgemeente Y blijkt een pony perfect in staat om te dansen op Happy van Pharrell Williams.

In tig Vlaamse huishoudens klinkt dan ongetwijfeld een “oooh” of “aaah”, terwijl de kroost een potteke vanillepap uitlepelt na het avondeten. Beestjes beroeren, telkens weer. Zo dus ook la Burilda, toen ze zich rond de fin de saison ongegeneerd nestelde tussen hagelwitte Brugse soortgenoten. De zwaanminnende Bruggeling én Vogelbescherming Vlaanderen schaarden zich prompt achter de vedette. Elk beest heeft recht op een thuis, meenden ze, en als een zwarte zwaan – per definitie Australisch van oorsprong – vindt dat een Unesco Werelderfgoedstad de ideale thuis is, wie zijn wij dan om daar tegen in te gaan? Edoch: dat was buiten het stadsbestuur gerekend. Want Burilda dobberde hier nog niet half rond, of dat bestuur deelde droogjes mee dat de gevleugelde schone zo snel mogelijk uit de territoriale wateren moest worden geplukt. Potentieel ziek. Een gevaar voor heur soortgenoten. Raus damit!

Over de gelaagdheid van een boodschap dat “de zwarte eruit moet” kun je natuurlijk urenlang debatteren. Edoch ik doe het niet op deze blog en verwijs u in die context graag naar het CGKR, dat bevoegd is voor etnische & ethische kwesties. Ik focus liever op de poging-tot-vangst van Burilda. Een giller, ik zweer het u, want de Australische furie laat zich niet zomaar klissen. De groendienst, de stedelijke spuitgasten, wreed grote netten en motorboten: alle middelen werden al ingezet. Tevergeefs. Het scenario van Skyfall verbleekte er bijkanst bij, zeker toen dat brandweerbootje tijdens een vangstoperatie voluit tegen een muur knalde. In gedachten zag ik Daniel Craig na de flater stoïcijns zijn duikbril afnemen en met een pokerface in een peperdure iWatch vezelen: “007 reporting. Fatal error. Swan has escaped. Vessel has crashed and is severely damaged. Operation abolished till further notice.” (Geef toe. Swanfall. Het zou een topper kunnen zijn, dit najaar in de bioscopen.)

Nu goed. We kunnen ons eindeloos verkneukelen omdat “een jager” zijn “prooi” intussen al bijna drie weken misloopt en omdat de oppositie in de stad daar gebruik van maakt om het beleid te jennen. Politics will be politics. Maar intussen blijft Burilda gewoon jolig victorie kraaien (zij het dan in het Engels – hah – hebt g’em?). Bovendien scoort ze overal waar ze aanmeert. Buurtbewoners en toeristen omhelzen haar, letterlijk en figuurlijk. Het rode bekje en de zwarte pluimage ontroeren al dagenlang. Een triljoen selfies, kiekjes en stop motionfilmpjes later heeft Burilda Brugge méér op de kaart gezet dan het Belfort en die kantklossende ouwe dame, van wie men destijds zei dat ze op Jean-Luc Dehaene leek. (Google dat gerust, ik zuig hier niks uit mijn duim).

U wil natuurlijk weten of ik zelf ook al stiekem ben gaan gluren naar de zwarte vedette. Ik zal het niet ontkennen. Het is een plicht voor elke zichzelf respecterende Bruggeling, mijn gedacht. In het gezelschap van een heer uit Gent en een dame uit Dilbeek – diversiteit troef! – passeerde ik een week geleden aan het Begijnhof en schudden we Burilda collectief de poot. Het was valavond, op een ietwat lome zaterdag. Na de ontmoeting en een uitgebreide fotoshoot begaven we ons naar een restaurant in de buurt. ’t Bagientje, heet het etablissement, wat Brugs voor ‘begijntje’ is.

“Burilda van ’t Bagientje!”, sprak mijn compagnon wat later aan tafel, “als dat geen schone naam zou zijn!”
“Absoluut”, viel ik hem bij. “En alliteraties doen het altijd.”
“Perchance heet ze geen Vurilda”, ging hij verder. “Vurilda van ’t V… “

(moppen na 2 Brugse Zotten en Chardonnay aan tafel… altijd aangebrand. Ik schrijf ze om welvoeglijke redenen dan ook niet helemaal uit. Bedankt voor uw aandacht en graag tot volgende week.)

http://bit.ly/1qNYwHy

15 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. … [Trackback]

  […] There you will find 32194 additional Information to that Topic: benevaneeghem.be/swanfall/ […]

 2. … [Trackback]

  […] Information to that Topic: benevaneeghem.be/swanfall/ […]

 3. jarisakti schreef:

  … [Trackback]

  […] Find More on that Topic: benevaneeghem.be/swanfall/ […]

 4. … [Trackback]

  […] There you can find 46658 more Info to that Topic: benevaneeghem.be/swanfall/ […]

 5. … [Trackback]

  […] Information on that Topic: benevaneeghem.be/swanfall/ […]

 6. this hyperlink schreef:

  … [Trackback]

  […] Read More Information here on that Topic: benevaneeghem.be/swanfall/ […]

 7. smooth jazz music

  smooth jazz music

 8. … [Trackback]

  […] Read More Info here on that Topic: benevaneeghem.be/swanfall/ […]

 9. … [Trackback]

  […] There you will find 49805 more Info on that Topic: benevaneeghem.be/swanfall/ […]

 10. … [Trackback]

  […] Read More to that Topic: benevaneeghem.be/swanfall/ […]

 11. kaufe tv billig schreef:

  … [Trackback]

  […] Information on that Topic: benevaneeghem.be/swanfall/ […]

 12. meja365 schreef:

  … [Trackback]

  […] Read More here on that Topic: benevaneeghem.be/swanfall/ […]

 13. 토렌트 다운 schreef:

  … [Trackback]

  […] Read More to that Topic: benevaneeghem.be/swanfall/ […]

 14. … [Trackback]

  […] Find More Info here to that Topic: benevaneeghem.be/swanfall/ […]

 15. togel online schreef:

  … [Trackback]

  […] Find More to that Topic: benevaneeghem.be/swanfall/ […]

Reacties zijn gesloten.