bene van eeghem blog

Vanonder het stof

“Excuseer, weet u waar we cadeaubonnen voor Lumière kunnen kopen?”

Ik stel de vraag beneden, in het geheel vernieuwde restaurant. De ontmoetingsplek van weleer heeft haar sobere interieur omgeruild voor stijlvol Scandinavisch design. Het personeel balanceert tussen lichte onwennigheid en trots, maar is behulpzaam als vanouds. De weg naar de bioscoop wijst de eerste ober in de rij me zonder veel moeite aan:

“Even terug naar buiten gaan, de zijdeur nemen en dan de trap naar de eerste verdieping. Daar zit een gat in de muur en daar kun je vragen of ze je verder helpen.”

Slik. Een gat in de muur consulteren? Het valt te proberen. Korte tijd later sta ik op die fameuze eerste verdieping en zie – jawel – een gat. Ik steek er discreet mijn hoofd door en vraag aan een man achter een pc of ik cadeaubonnen van Lumière kan aanschaffen. Hij knikt, zegt dat ik beneden mag wachten: hij komt zo en zal het nodige doen.

Ik daal wederom de trap af. De ontvangsthal is op vandaag niet meer dan bouwpuin, stof, zeildoeken en vezelplaten. Geen mens die hier ooit met een filmticket buiten wandelt, toch?

Dan verschijnt de man in beeld. Hij heeft iets stoïcijns maar handelt de zaken gezwind af. Gebiedt me even geduld te hebben en haalt met een fikse zwaai het zeildoek weg. Even verlies ik hem door de stofwolk uit het oog, daarna doemt hij weer op. Er staat nu een toog voor hem, met een pc-scherm en toetsenbord die stilletjes verpieteren tussen stof en steenschilfers. Het volgende maneuver: de draagbare kassa die van tussen kabels en montagemateriaal geplukt wordt. Vervolgens sleept hij de ticketscanner vanonder een ontmantelde trap en start het computersysteem op. Het ene venster achteraan de hal waar het glas uitgeslagen is, zorgt voor iets te frisse verluchting op 12 graden.

Net wanneer ik denk dat we er bijna zijn, zucht de man opnieuw. Er staat nog rommel naast de ingang, die moet opgeruimd. Hij veegt wat brokstukken van voor de deur, stampt een paar keer op het tapijt (waardoor: nog een stofwolk) en rept zich terug naar de kassa. Dan slaat de wanhoop toe: de pc weigert dienst. Ik wil er een luchtige draai aan geven, maar krijg frustratie teruggekaatst.

“Zo werken we hier al maanden, mevrouw. Eerst zou het 6 maanden zijn, dan 10, straks zijn het er twaalf. Alles gaat kapot van het stof. Om zot van te worden.”

Ik troost hem met een anekdote over de Roemeense bouwvakkers waartussen ik weken gelaveerd heb. Terwijl ik maniakaal knipper met de ogen – bouwwerken en contactlenzen zijn een slecht huwelijk – voeg ik eraan toe dat je dat allemaal overleeft en eens zo blij bent, als het achter de rug is. Dan vergeet je alle ellende en voelt het nieuwe decor als een zegen.

Mijn tactiek werkt: zijn glimlacht wordt een kamerbrede lach. De software op de pc geeft bovendien groen licht en de verkoop kan doorgaan.

“Wat had u gewenst, mevrouw?”
“Twee cadeaubonnen alstublieft.”
“Oké, dat is dan 18 euro. Ze zijn een jaar geldig vanaf vandaag.”

De printer kucht even en spuwt vervolgens 2 toegangstickets uit. Ik reken af, stop de ondingen in mijn portefeuille en bedank de man voor de service te midden van deze immense werf. Hij veegt zijn brilglazen schoon met een eindje van zijn trui.

“Graag gedaan, mevrouw. Rome was ook niet op één dag gebouwd.”

Voor De Republiek in Brugge geldt dat ook: ze vervelt, samen met Cinema Lumière. Bekijk het wonder der verbouwing hier. 

(foto’s: Femke Den Hollander)

9 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. som777 schreef:

  … [Trackback]

  […] Info to that Topic: benevaneeghem.be/vanonder-het-stof/ […]

 2. … [Trackback]

  […] Find More on on that Topic: benevaneeghem.be/vanonder-het-stof/ […]

 3. … [Trackback]

  […] There you can find 21080 additional Info to that Topic: benevaneeghem.be/vanonder-het-stof/ […]

 4. … [Trackback]

  […] Find More on that Topic: benevaneeghem.be/vanonder-het-stof/ […]

 5. jazz relaxing music

  jazz relaxing music

 6. … [Trackback]

  […] Find More on on that Topic: benevaneeghem.be/vanonder-het-stof/ […]

 7. … [Trackback]

  […] Information to that Topic: benevaneeghem.be/vanonder-het-stof/ […]

 8. … [Trackback]

  […] Read More on on that Topic: benevaneeghem.be/vanonder-het-stof/ […]

 9. … [Trackback]

  […] Find More to that Topic: benevaneeghem.be/vanonder-het-stof/ […]

Reacties zijn gesloten.