De nieuwe Martínez

Aan:
Paul Van den Bulck, Voorzitter KBVB

Betreft: sollicitatie Head Coach Red Devils

Geachte heer Van den Bulck

Qatar 2022 zit erop. Argentinië mag vier jaar pronken met de wereldtitel. De Belgen doen intussen al weken keihard hun best om te vergeten wat de Rode Duivels op het WK presteerden. Of beter: niet presteerden.

Mijn oog viel vorige week op de vacature van de Koninklijke Belgische Voetbalbond. U zoekt een opvolger voor de verguisde Roberto Martínez. Ik heb de jobomschrijving met aandacht gelezen en kandideer graag voor de functie, wegens brede en relevante expertise.

KBVB zoekt in de eerste plaats een bondscoach die ‘resoluut ambitieus is, met internationale ervaring op topniveau’. Fabelhaft! Ik spreid die ambitie al 20 jaar tentoon in werk en leven, door de combinatie van een 4/5 job en bijna even veel freelance werk. Daarnaast kweek ik in mijn eentje nog eens twee koters, waardoor ik op een tewerkstellingsbreuk van minstens 250% uitkom. Stressboog: permanent aanwezig en iedere keer met verve getrotseerd, zonder al te veel kleerscheuren.

Voor de ‘internationale ervaring’ verwijs ik graag naar de vele buitenlandse reizen die ik de voorbije decennia maakte: Frankrijk, Ierland, Spanje, Italië, de VS. Het zijn maar enkele bestemmingen uit een lange lijst. Bovendien had ik in het predigitale tijdperk hopen pennenvrienden in onder andere Jamaica, Brazilië, Australië en Singapore. Ik beschik dus over een transatlantisch en intercontinentaal netwerk van formaat, met volk van allerlei pluimage. Die sociale portefeuille benut ik graag ten gunste van het Belgische elftal, om de prestaties weer wat op te krikken.

‘Voetbaltactische kennis en inzichten’: ook daar mag u een vinkje bij zetten. De basisingrediënten zijn gras, een bal, een goal en tweeëntwintig spelers. Dat weet ik al lang. Ik zal die spelers opnieuw uitleggen hoe je scoort zonder cinema te verkopen. Het spreekwoord ‘het vel van de beer niet verkopen voor hij geschoten is’ wordt de nieuwe baseline van de ploeg. Onder mijn toezicht zal er voortaan echt gewerkt worden op het veld, en is er alleen ruimte voor een hype en overwinningsdansjes als de overwinning officieel op het scorebord genoteerd staat.

Met mijn ‘persoonlijke skills’ – eveneens een vereiste voor de functie – maak ik Les Diables tijdens intensieve trainingen op een eenvoudig veld in de polders graag duidelijk dat je niet iedere keer een openbeenbreuk moet veinzen als de tegenstander toevallig tegen je neus tikt. Dat hymnes over ‘warriors’ alleen op hun plaats zijn voor mensen die hun leven riskeren voor een ander. Dat voetbal maar een spel is, dat een bal rond is, en dat het gedaan moet zijn met media-optredens ver van de middenstip. We voeren ook een prikklok in, overuren worden slechts bij grote uitzondering gecompenseerd en bonussen voor gemaakte doelpunten geschrapt.

Met andere woorden: we gaan back to basics en er wordt geen show meer verkocht. It’s a job, punt. Zo stuur ik als ‘serial winner’ het team vol overgave aan en groeit er een ware teamgeest onder gelijkgestemde zielen. De vereiste ‘data, technologie en objectieve parameters’ om deze strategie te onderbouwen, koop ik met mijn riante wedde aan bij een malafide Oost-Europees ICT-bedrijf dat het gewend is om sportresultaten te beïnvloeden en de topcompetitie te vervalsen terwijl de halve wereld toekijkt.

Tenslotte: u zoekt iemand die fulltime beschikbaar is? Zoals ik in het begin van mijn brief aangaf, betekent dat dat ik 150% minder mag presteren en tegelijk peperdure outfits dragen op het werk. En dat terwijl ik langs de zijlijn mag brullen tegen elf meneren die geen gezag gewend zijn. Oh joy!

Mijnheer Van den Bulck, ik heb dus goed nieuws: zoek niet verder. De redder van het Belgische elftal én het nationale voetbal staat voor uw neus. She’s ready to rumble en hé: een vrouw aan het roer, in deze functie… hoe cool zou dat niet zijn? Zo wordt het veelvuldige testosteron in de sector subtiel gecounterd door ervaren oestrogenen. Het zal ongetwijfeld tot vruchtbare resultaten leiden.

Ik verblijf intussen met de meeste hoogachting en kijk uit naar een verkennend gesprek, waarin we mijn looneisen en het pakket extralegale voordelen verder kunnen bespreken.

Hartelijk,

B. Van Eeghem