bene van eeghem blog

De oorwurm

Vraag aan honderd mensen: waaraan doet Frankrijk u denken? Minstens 99 van hen zullen iets vermelden over de Eiffeltoren of wijn. Vraag mij waaraan Frankrijk mij doet denken, en ik kan nog maar één ding bedenken: de Polen en de oorwurm die ze achter mijn trommelvlies geplant hebben.

Een en ander is het rechtstreekse gevolg van een rondje Marseille, te midden van de Europese voetbalgekte. Non-voetbaladepten als ik negeren namelijk de belangrijkste speeldata als ze een trip naar het Heilige Voetballand boeken. Ons vertrek viel samen met de match Polen-Oekraïne in Marseille en de gevolgen waren ernaar.

Op de eerste zomerdag van 2016 schoof ik met een frindin onder een grauw wolkendek aan op het tarmac van Brussels South. Muisstil en met een beetje koud zweet stonden we daar tussen twee dominante kleuren: rood en wit. De Poolse voetbalsupporters hadden de halve luchthaven gekaapt. Voor het boarden was ik met de frindin al getuige geweest van hun jolige gedrag in de inkomhal. Talrijke zingende dikbuikjes, van alle leeftijden, in rood-wit gehuld en klaar om de oudste stad van Frankrijk stormenderhand te veroveren. Ze brulden en schaterden erop los. Ze zouden de Oekraïners diezelfde avond in de pan hakken en de hoeveelheid taxfree sapjes die ze daarvoor hadden gehamsterd, liet weinig aan de verbeelding over.

Jägermeister – check
Vodka – check
Gin – check
Bacardi – check
Blikje cola – check, want die Bacardi moest ergens in getankt.

Met al dat vocht én bijna 200 Oost-Europeanen gingen wij, brave meisjes, luttele tijd later letterlijk van de grond. We beleefden de vlucht en alle bijhorende hoogtepunten te midden van de Poolse supporterskern. Mensen die mij wat kennen en al eens roemen om assertiviteit of mondigheid: think again. Geen woord kreeg ik onderweg over de lippen en mijn ademhaling ging geregeld op non-actief. Zeker toen de vijfde traktatieronde – tijdens een vlucht van 80 minuten, faut le faire – ingezet werd en het gezang van de meest gegeerde aller bouwvakkers het geluid van de straalmotoren vlot oversteeg.

Ik heb uit de talrijke cantates met veel moeite drie begrippen onthouden: Polska, ‘biało-czerwoni’ ofte ‘rood-wit’ en het Pools voor ‘mooi meisje’(*). Doorgaans is dat laatste een schoon compliment, maar op 9000 meter en gedrenkt in alcohol klinkt het eerder ongemakkelijk. In voetbaljargon zou men zeggen: een beetje zoals een slechte voorzet.

Memorabel was wel dat dat Poolse basisvocabularium ons op de tonen van ‘Go West’ werd aangeleerd. U weet wel, dat gepolijste deuntje van The Village People dat door The Pet Shop Boys medio jaren ’90 in een Tupperwareversie werd heruitgebracht. De Polen hebben/hadden er duidelijk kaas van gegeten. Het refrein ging tussen Charleroi en Marseille in ‘endless repeat’ en zelfs het boordpersoneel zat tegen de landing aan doodleuk mee te kwelen. Polskaaaa…biało-czerwoni, Polskaaa… biało-czerwoni.

Ik zong op den duur óók mee uit zelfbehoud en om het statuut van ‘mooi meisje’ uit te breiden naar ‘sympathiek meisje dat niet in de clinch wenst te gaan met aangeschoten voetbalsupporters in een luchtruim’. De tactiek heeft gewerkt maar de oorwurm is helaas voor de eeuwigheid vastgeroest achter mijn trommelvlies. Ruim een week na de reis denkt en neuriet de grijze massa hier enkel nog ‘Polska Biało-Czerwoni’. Op de tonen van Go West.

Vraag aan honderd mensen waaraan Frankrijk hen doet denken. Minstens 99 van hen zullen iets vermelden over de Eiffeltoren of wijn.
En die andere? C’est moi. Polskaaaaa….

(oorwurm beluisteren op eigen risico)
https://youtu.be/e-jCrYeX8KU

(*) piękne dziewczyny

13 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. Phim vo thuat schreef:

  … [Trackback]

  […] Info to that Topic: benevaneeghem.be/de-oorwurm/ […]

 2. … [Trackback]

  […] Read More on on that Topic: benevaneeghem.be/de-oorwurm/ […]

 3. poppenhuis schreef:

  … [Trackback]

  […] Read More on on that Topic: benevaneeghem.be/de-oorwurm/ […]

 4. … [Trackback]

  […] Read More Information here to that Topic: benevaneeghem.be/de-oorwurm/ […]

 5. Arcade Game schreef:

  … [Trackback]

  […] Here you can find 16313 additional Information on that Topic: benevaneeghem.be/de-oorwurm/ […]

 6. … [Trackback]

  […] There you can find 63464 additional Information to that Topic: benevaneeghem.be/de-oorwurm/ […]

 7. Buy Guns Online schreef:

  … [Trackback]

  […] There you will find 33084 additional Info on that Topic: benevaneeghem.be/de-oorwurm/ […]

 8. … [Trackback]

  […] There you can find 17421 additional Information on that Topic: benevaneeghem.be/de-oorwurm/ […]

 9. … [Trackback]

  […] Info on that Topic: benevaneeghem.be/de-oorwurm/ […]

 10. … [Trackback]

  […] Read More on on that Topic: benevaneeghem.be/de-oorwurm/ […]

 11. wd market schreef:

  … [Trackback]

  […] Read More on that Topic: benevaneeghem.be/de-oorwurm/ […]

 12. trovent schreef:

  … [Trackback]

  […] Find More Information here on that Topic: benevaneeghem.be/de-oorwurm/ […]

 13. sig p365 schreef:

  … [Trackback]

  […] Find More Information here to that Topic: benevaneeghem.be/de-oorwurm/ […]

Reacties zijn gesloten.