bene van eeghem blog

Brugge, die stille

13 maart 2020

Het begint op vrijdag de dertiende.
Ik heb nergens een zwarte kat gezien.
Ben niet onder een ladder door gelopen.
Heb geen schoenen op tafel gezet.
Heb de bananenschil op het trottoir ontweken.

Het lijkt een ongeluksdag waarop niks fout zal gaan, tot het hele land plots het rempedaal indrukt. Keihard. We gaan in lockdown om het coronavirus in te dijken. De kinderen vertrekken nog naar school. Ze weten niet dat ze dat ruim een half jaar niet meer zullen doen.

De jongste zit zijn vrijdag nog uit, keert rond 16u terug naar huis. De oudste moet ’s middags plots opgehaald. Voelt zich onwel. Koortsig. Is ongerust, omdat dat vreemde virus in de lucht hangt.

Ze is niet ziek, maar loopt plots verloren. We weten niet wat er op ons afkomt en toch houden we de moed erin. We hebben immers lak aan ongeluksdagen. Ook op 13 maart 2020.

14 maart 2020 – 17 mei 2020

Ruim twee maanden. Zo lang weegt het juk van de lockdown. Het ene moment lachen we, het andere moment janken we en nog wat later weten we het niet meer. Hoe lang het nog zal duren en of we het volhouden, binnen vier muren. Dat is waar we nu tegelijk werken, lessen volgen en een huishouden runnen. Zonder mensen om ons heen. Het is een grote potpourri zonder onderscheid in tijd en ruimte geworden.

Het nieuwe normaal went nooit. We missen onze wandelingen aan zee, onze vlucht naar de vrijheid. Maar we hebben wel de stad in onze achtertuin liggen. Als het even te veel wordt, gaan we daar stappen. Talloze keren, van half maart tot half mei.

Langs een lege Ezelstraat en een stille Sint-Jakobsstraat.
Over een lege Markt.
Langs verlaten steegjes.
Op kasseien waar geen hoefgetrappel meer klinkt.
Langs reien zonder bootjes.
Over brugjes zonder toeristen.
Kriskras door de tuin van Gruuthuse.
En door het Minnewaterpark.
En terug naar huis.

We maken honderden cirkels in onze heimat, overdag en ’s nachts. We zeggen elke keer hoe leuk het voelt om de stad even terug voor onszelf te hebben. Het is schoonheid zonder de drukte. De rust doet deugd maar beklemt tegelijkertijd.

Wat we niet weten, is dat de fotograaf dezelfde routes aflegt. Wandelend, met zijn jongste zoontje, langs alles wat is stilgevallen. De lockdown nodigt hem uit om Brugge te fotograferen zoals het er nog nooit bij lag: verlaten en toch badend in zonlicht, vanbinnen en vanbuiten. Hij maakt er een tijdsdocument van met één camera en één enkele lens, die de blik van het menselijke oog het meest benadert.

Hij knipt de stad sierlijk in stukjes. Hij flaneert net zoals wij langs lege straten, stille huizen, verlaten pleinen en een volledig kale Markt. Hij vereeuwigt wat wij op het netvlies laten passeren. Hij bundelt Brugge op haar mooist en haar weemoedigst.

Het wordt een stilleven met vele betekenislagen. Een ode aan de schoonheid, waaruit de bedrijvigheid abrupt is weggeveegd.

Vrijdag 13 november 2020

Alweer een vrijdag de dertiende, alweer een lockdown. We doorworstelen ze zo goed en zo kwaad als het gaat. We lachen en vloeken nog steeds en we wandelen nog steeds. Net zoals de fotograaf dat in de lente deed.

Intussen heeft Jan Darthet de markantste beelden uit zijn Brugse lente van 2020 geselecteerd en gebundeld. Het resultaat heet ‘Stilleven’: een sobere publicatie die uitnodigt om te kijken en te blijven kijken. Darthet schreef met zijn camera een lyrische ode aan ruimte, architectuur, historische pracht en een brok vervreemding. Peter Verhelst vervolledigde het verhaal met een nieuw gedicht, Brugge 2020:

“(…)
Toen je daarnet wakker werd in de stilte
voelde het aan alsof je droom pas begon.
Denk je dat het ooit weer goed zal komen?”

De rest ontdek je op de 91 sprekende pagina’s die ‘Stilleven’ telt. Het is unieke kijk op een stad in een bewogen jaar geworden. Het is de blauwdruk van Brugge 2020 die bij zal blijven. Het is een stukje hedendaagse geschiedenis dat vraagt om gekoesterd te worden, tot ver buiten de stad. Doet u dat gewoon?

‘Stilleven’ – © Jan Darthet, 2020
Info & verkoop: www.brugge2020.be en www.raaklijn.be

14 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. … [Trackback]

  […] Here you can find 44909 more Information to that Topic: benevaneeghem.be/brugge-die-stille/ […]

 2. … [Trackback]

  […] Find More Information here on that Topic: benevaneeghem.be/brugge-die-stille/ […]

 3. … [Trackback]

  […] Find More Info here to that Topic: benevaneeghem.be/brugge-die-stille/ […]

 4. … [Trackback]

  […] There you will find 70760 more Info on that Topic: benevaneeghem.be/brugge-die-stille/ […]

 5. bacon999 schreef:

  … [Trackback]

  […] Read More to that Topic: benevaneeghem.be/brugge-die-stille/ […]

 6. … [Trackback]

  […] Info on that Topic: benevaneeghem.be/brugge-die-stille/ […]

 7. … [Trackback]

  […] Information on that Topic: benevaneeghem.be/brugge-die-stille/ […]

 8. … [Trackback]

  […] Information to that Topic: benevaneeghem.be/brugge-die-stille/ […]

 9. … [Trackback]

  […] Info to that Topic: benevaneeghem.be/brugge-die-stille/ […]

 10. jazz piano music schreef:

  jazz piano music

  jazz piano music

 11. yoga music schreef:

  yoga music

  yoga music

 12. music schreef:

  music

  music

 13. jazz instrumental

  jazz instrumental

 14. october jazz schreef:

  october jazz

  october jazz

Reacties zijn gesloten.