bene van eeghem blog

Kalfjes en vis in de Leie

Impress me and I will tell you who you are. Getekend: Oscar Wilde.
Iets zegt me dat hij de quote bedacht op het terras van een doordeweeks café. Immers: een terras, dat is de wereld in een notendop. De plek waar de mens zich la dolce vita laat welgevallen. In de juiste entourage, met de juiste outfit.

Terrassen zijn óók de plek waar de kaste waartoe men behoort, virtueel omlijnd wordt. Dat stelden een vriendin en ik vrijdag vast toen we in het exotische Kortrijk gingen tafelen. In een hippe eetkeet bij de Leie kregen we een tafeltje te midden het zeer schone volk toebedeeld. Al sleet ik zelf vele jeugdjaren in Knokke en kijk ik niet meer op van een merknaam meer of minder: Kortrijk beats it all. Het uiterlijk vertoon in uitgaanssferen had er iets van een Olympische discipline.

Linksvoor onze tafel in brasserie B. kregen we het gezelschap van een groepje ‘gearriveerde’ zestigers. Een exclusief mannenclubje. Elk lid had zich als bij wonder in de perfecte donkerblauwe denim gehesen. Daarbij hoorde het obligate hemd met Vichyruitjes van Ralph Lauren, en over de schouders hadden vier van de vijf gezellen hun tricot trui nonchalant gedrapeerd. Kleurenpalet van de truien: variërend van lichtroze tot pastelgeel.

Het meest bekijks had de oudste man in het gezelschap. Zonnebankbruin, grijs halflang haar, bovenste hemdknopen ostentatief geopend. Bij aankomst had hij zijn Maserati op het trottoir vlak voor de zaak geparkeerd. Het is de manier bij uitstek om de calorieverbranding te beperken en de kosten van een parkeerticket uit te sparen. Het statussymbool van deze mondaine Don Juan waren – meer nog dan de Maserati – zijn kersverse daim mocassins met flocheke aan de bovenkant. Hij paradeerde er glimlachend mee en we kregen en passant een glimp van de gezwollen spataders op zijn voeten te zien. Nooit geweten dat varissen zó poëtisch konden zijn.

Even uitzoomen, focus een tikje naar rechts. Daar zat – recht voor ons – een clubje van nog een zestal jongelui. Denim broeken: check. Lichtblauw of geruit hemdje: check. Dit manvolk verkoos resoluut de mokkabruine bootcut shoe met scherpe punt boven mocassins. Verder was het holle vertoon net zo intens als dat van de andere cafégangers en overstegen de gesprekken zelden de kraag van de pinten die ter tafel verschenen. De boog en denim kunnen niet altijd gespannen staan, of zo.

Nog even verder oostwaarts draaien, naar onze rechterzijde. Daar vegeteerden twee jongedames zonder man aan een tafeltje. Ze waren van veel fond de teint, mascara, gouden bracelets, bijhorende ringen én gemanicuurde handen voorzien. Ondanks die brede investering in externe zelfontplooiing was de blik weinig geamuseerd. De ladies in waiting nipten verveeld van hun cava en hadden het over koetjes, kalfjes en de tijd waarin er nog vis in de Leie zwom. Pittig detail: aan hun enkels hadden ze elk een handtas van prijzige Belgische handtassenproducent gezet. U en ik moeten vast 3 maandlonen bijeen schrapen voor we ooit zo’n sacoche kunnen betalen.

Toen ik per abuis mijn glas spuitwater met citroentje over dat sierleder kieperde, was het hek van de dam. Ik maakte me er vanaf met een achteloos “Oh sorry!”, maar de excuses werden niet in dank afgenomen. De eigenares van sacoche kookte van ingehouden woede. Wreef haar tas droog en praatte ertegen als ware het een schoothond die kwijlend om affectie had gesmeekt. Mijn eigenste ‘ordinaire’ linnen zomertas werd neerbuigend uit haar persoonlijke perimeter weggeschoven. De kaste virtueel omlijnd, zoals ik al zei.

Toen we – na een heerlijk hoofdgerecht – uiteindelijk de laatste bodempjes bruiswater en koffie soldaat hadden gemaakt, rekenden we af en verlieten we brasserie B zonder verdere incidenten. Heel even dacht ik er nog aan om de man met zijn flochekes en Maserati te trakteren. Immers: wie zich geen parkeerticket kan permitteren, zit mogelijk echt aan de grond. Dan is een warm gebaar en een financieel ruggensteuntje welkom. Maar ik deed het niet en keerde huiswaarts zonder meer. Gemiste kans? Ik vraag het eens aan Oscar Wilde.

foto 4 foto 3 foto 2