bene van eeghem blog

Les folies nues

Vroeger was alles beter. Of liever: de blootboekjes waren beter! Die conclusie trekken we na het doorbladeren van een stapeltje zinnenprikkelende Franse magazines uit de jaren ’60. Het gebeurde dit weekend entre cousines in de huiskamer, met een gin-tonic bij de hand.

Hoe we die magazines op de kop tikten, vraagt u zich af? Noem het een milde schenking van het ouderlijk gezag. Waarmee ze ons duidelijk maken dat genot van alle tijden is én bijzonder plezant. Bovendien zijn les cousines intussen grote meisjes en mogen ze ongegeneerd in het boekskesarchief van de familie bladeren. Vive les Folies de Paris et de Hollywood!

Hier spreekt overigens geen expert op het vlak van blootbladen – bien au contraire. Kwansuis heb ik wel eens een achtergelaten Playboy of Penthouse een blik waardig gegund. Het erg hoge in-your-face gehalte van die publicaties bleef bij. Je ziet anno 2016 vreselijk veel geprinte openingen en bloot vlees in geforceerde houdingen, keihard belicht en zwaar gefotoshopt. Mannen zouden daar iets fijns bij voelen maar er wordt niks aan de verbeelding overgelaten. Dommage, quoi!

Bij ‘Folies de Paris et de Hollywood’ pakten ze het indertijd wel anders aan. De doorsnee nimf in die boekjes stond zelden volledig naakt op de foto. Een discreet slipje, een sjaaltje, een half opgetild truitje, één zichtbare tepel: dat waren de zinnenprikkelende elementen. Schoonheden als Cléopatre, l’équilibriste, la bonne hôtesse of mademoiselle Crainquebille poseerden wulps, zonder dat ze een risico op een dubbele hernia liepen. Het kon zelfs met een kort daim jasje en een zonnebril, terwijl alleen de onderste helft van het vege lijf écht naakt was. De schaamstreek werd – indien toch ontbloot – verhuld met een stevige flou artistique. Of met een dikke toef schaamhaar. Onderliggende boodschap: daar zit het genot, lustige lezer, maar we laten u er nog even over fantaseren.

Opvallend ook, hoe geweldig veel vlees er aan die naaktmodellen in de sixties kleefde. Echte billen. Kleine vetplooitjes. En borsten van allerlei slag, lichtjes hangend bij momenten. Een iets te gemotiveerde lay-outer durfde de tepels in het geniep al eens extra volume geven, maar verder ging het gepruts duidelijk niet. De lezer kreeg in de gouden jaren geen Barbiepoppen, maar vrouwen voorgeschoteld. Hij zag heerlijke welvingen: des merveilles de chair! De realistisch gevulde decolletés en volle heupen waren voorzien van bedwelmende onderschriften.

Denyse, 28 ans, mariée, toulonnaise. A bientôt, tendre! Nous allons retrouver notre soleil, témoin indiscret de nos sensuels rendez-vous du parc de l’Horloge!

Ach, die lyriek: ‘We zien elkaar dra terug, liefste, voor een onkuise ontmoeting in het park!’ Voeg daar nog aan toe: een rubriek ‘Déshabillage en relief’, met bijhorend 3D-brilletje. Een rubriek ‘Arts ménagers’, met een schaars geklede, olijk lachende huisvrouw die de brede functionaliteit van een stofzuiger belicht. Discrete advertenties om speeltjes en ‘articles d’hygiène en caoutchouc’ op te halen in Parijs. En fikse happen literatuur, met niet mis te verstane titels als ‘L’alcove’ en ‘Train de Plaisir’. Deze annonce uit 1964 vatte het effect voor de mannelijke lezer samen:

Certains papis vous en parlent encore la bave au lèvres et le front humide…

Zweet op het voorhoofd, kwijl om de lippen. Anno 2016 heet dat soort naaktpublicaties nochtans soft te zijn. Te gewoontjes, te braaf, of vergelijkbaar met de zomercatalogus van 3Suisses. Omdat de modellen van Folies meer verdoezelen dan ze eigenlijk tonen. Maar die suggestie maakt net dat wij er dit weekend wél nog van genoten, af en toe grinnikten en oprecht onder de indruk waren. Vanwege alle lyriek en de fotografische poëzie. Vanwege de schoonheid en: de ode aan échte vrouwen.

Met die gedachte legden we de ‘Folies’ discreet terug bovenop de kast, leegden onze gin-tonic en mijmerden na. Ah, ces plaisirs malins du samedi soir…

(maar vertel het verder aan niemand. Oké?)

folies1

Les Folies

folies3 folies4