bene van eeghem blog

Kaka hier, kaka daar

Beter voor het milieu, minder stresserend en goedkoper dan autorijden. Het zijn de argumenten die fervente pendelaars aanhalen als het lof der NMBS gezongen wordt. Gecrispeerde reizigers voegen er meestal aan toe dat het moederbedrijf van de ijzeren weg vierkant draait en nergens voor deugt. Ik hang er als occasionele passagier tussenin. Spoor hoogstens zeewaarts in het weekend, of landinwaarts om kinders ergens op te halen.

Die zondag heb ik de heenreis in peis en vree afgelegd. Ben ontspannen aangekomen, heb genoten van voldoende zitplaats en van koeien die voorbij zoefden. Maar bij de terugreis zijn de goden me minder gunstig gezind.

Wanneer ik – veilig genesteld in de dubbeldekker – een boek opdiep uit mijn rugzak, begint een passagier wat verder hardop te telefoneren. Hij is lid van een evangelische gemeenschap. Heeft er spijt van dat hij zijn broeders al zo lang moet missen. Corona blijft roet in het eten gooien en daardoor gaan de gebedsstonden en Bijbelstudie al maanden niet door zoals gewoonlijk. Treurnis is ’s mans deel, hij vertelt het aan al wie het horen wil.

Ik probeer het gesprek te negeren. Focus krampachtig op pagina 54 van mijn boek.

Aan de andere kant van de coupé heeft een vrouw iets met gips gedaan tijdens het weekend. Een belevenis van formaat, zo zegt ze aan haar vriendin. De workshop was écht geweldig, écht genieten, en dat de vriendin het écht moet proberen. Ze doet het hele procedé uit de doeken, van gieten over uitharden tot uit de mal halen. Echt geweldig, onderstreept ze opnieuw. Ge kunt er de schoonste dingen mee maken – en of ze eens wat foto’s op de smartphone moet tonen?

Neen, denk ik bij mezelf, maar ik zwijg beleefd en begin nog eens aan pagina 54 van het boek.

Intussen is er een jong gezin opgedoken na een zomers dagje uit. Ze zeulen twee pittige kleuters met zich mee die de anale fase duidelijk nog niet ontgroeid zijn. De broertjes tappen vanuit hun stoel kakamoppen zonder ophouden. Kaka hier, kaka daar, ik ruik het bijna meer dan ik het hoor. Kan een  glimlach niet onderdrukken en ben geneigd de moeder een schouderklopje te geven. Te zeggen dat ze nog een paar jaar door deze brij heen moet bijten tot het plots overgaat. Ik spreek uit ervaring.

Terug naar het boek. Pagina 54 van het boek schreeuwt om mijn aandacht, lezen lukt nog steeds niet.

“En dan komt er plots een grote kaka…”, brult de oudste kleuter nu voor de hele trein.
“En die zegt tegen de kleine kaka…”, vult de jongste aan.

In het hoofd van de moeder barst de bom. Ze schiet in een Franse colère en spuit een hoop verwensingen naar de kroost. De woorden komen nog harder aan dan de ‘kak’ van zonet.

“Wat is dat met u?”, briest ze tegen de oudste. “Ge moet naar het eerste studiejaar en ge praat enkel over kaka! De hele tijd! Kakakakakaka! Wat moeten de mensen daar niet van denken? Stoptermee!”

De emoties zijn zo hevig dat alle inzittenden in de klappen delen. De voorzitter van de evangelische gemeenschap staart met open mond naar de kleine ukken. De gipsexpert frunnikt aan haar T-shirt, alsof ze zich schaamt in iedereens plaats. De kleuters staren voor zich uit, verbijsterd, met tranen in de ogen. De stilte is om te snijden.

En dus keer ik nog eens terug naar pagina 54. Ik prevel om rustige leestijd tot ik weer thuis ben. Maar dat is buiten de treinbegeleider gerekend die op het foute moment met te veel decibels zijn entree maakt.

“Goeiemiddag dames en heren! Mag ik u een fijn weekend wensen?”

Foute timing, zo blijkt. Niemand reageert. De NMBS-man is perplex maar ik glimlach en haal mijn vervoerbewijs boven. Ik weet dat hij zich net zoals ik voelt. Hij wil iets plezants doen en slaagt er niet in, omdat de context compleet tegenzit. Dat is, hoe je ’t ook draait of keert, altijd een beetje kaka.