bene van eeghem blog

Groen aan de macht!

Ze krijgen naar het schijnt 225 regendagen per jaar te verteren. Ze zouden zonder uitzondering ros haar en een albinohuid hebben en alleen stoppen met drinken als ze slapen. Feiten of fictie? Het maakt eigenlijk niks uit. Eén ding weet ik heel zeker: dat de Ieren tot de guitigste en meest gastvrije aller volkeren behoren en dat ze vandaag compleet door het lint gaan. 17 maart is Saint Patrick’s Day, de nationale feestdag. Een dag in het teken van die ene heilige die ooit de slangen uit het land verbande en daarvoor eeuwige roem geniet. Ook al vervloekt driekwart van de jonge Ieren vandaag “damn catholicism an’ fekkin churches”: Pat is heilig en Pat moet gevierd. In elke kroeg, op elke straathoek, met veel bier en veel groen. Geen ontsnappen aan.
I kid you not: aan een nationale feestdag zoals die bij de Ieren kunnen we hier in België een puntje zuigen. We zijn absolute prutsers, vergeleken met de Ieren. Op 21 juli heb ik altijd de neiging om onder een stapel matrassen te kruipen zodat ik de parades en de bombast in de hoofdstad niet hoef te zien. Wij vieren niet, wij doen gewoon alsof. Ik mis spontaniteit en ongeremdheid. “Brussel bruist!”, klinkt het overal, maar de militaire parade en volksgekte op 21 juli doen me nog het meest denken aan Nieuwjaarsdag, ergens tussen mijn zesde en twintigste levensjaar. Toen vierden we ook bij de grootouders omdat het moest. Politesse et joie obligent. In de sofa zitten, keuvelen, lachen, familiekronieken aanhoren, kussen uitdelen. Kleffe aperitiefhapjes naar binnen werken, Granini drinken, brieven voorlezen, centen incasseren (dank u oma en opa) en hup, naar huis. Was me dàt een geweldige feestdag.

Neen, liever geen fake en dus ook geen 21 juli-viering voor mij. Ik laat de datum met graagte aan al wie minder kieskeurig celebreert. Doe mij maar 17 maart, Saint Patrick’s en de ongegeneerde zotheid der Ieren. Die voorliefde voor all things Irish kreeg ik als student aan de toog ‘ingegoten’. Pubs schoten in die periode als paddenstoelen uit de trottoirtegels. In mijn geprefereerde Gentse kroeg sleet ik dan ook menig (lees: te veel) uren op een kruk, wijl ik met de uitbaters filosofeerde over het leven, de dood, de liefde en hoeveel (lees: te veel) ge daar wel niet kunt op klinken. Sláinte[1]!

De schoonheid van Ierland werd op café ook altijd in ‘t lang en in ‘t breed bezongen. Ierland, de groene parel van Europa. De lyriek was eindeloos. Guinness verzetten we in die dagen per kroes van een halve liter. De volle liepen leeg en de lege liepen vol. Daags nadien loerden de kater en de buikloop om de hoek, maar ach, we lieten ons niet kisten. En we telden altijd weer af naar 17 maart, de dag waarop groen onverdeeld aan de macht was. Dan verfden we het haar groen, lakten nagels groen, luisterden naar live muziek en zongen ‘Molly Malone’ tot we compleet schor waren. Het was het hoogste genot, mét een glas groen bier in de hand. (Wouter Vanbesien zou er niet onbewogen bij gebleven zijn, als we samen aan de toog hadden gezeten)

Vandaag doen de Ieren het wereldwijd nog eens over. Lá Fhéile Pádraig[2] van Gent tot Brisbane en van Belfast tot New York. Daar meldde hoofdsponsor Guinness vandaag wel dat ze zich terugtrekken uit de jaarlijkse parade, omdat anti-homobewegingen vinden dat holebi’s niet aan de optocht kunnen deelnemen. WTF? Een bescheiden hoera voor Guinness, mijn gedacht. Het heerlijke zwarte bier maakt te midden van het feestgedruis een stevig statement en steekt de virtuele middelvinger op naar onverdraagzaamheid. Verder gaan de craic[3] en het feestgedruis voor alles. De kater nemen de Ieren er morgen doodleuk bij. Ik niet, want ik besef dat ik geen zorgeloze student meer ben, geen toogplakker, maar actief op de arbeidsmarkt en ook nog eens moreel verantwoordelijk voor het welzijn van 2 minderjarige aapjes. Daardoor zijn de mogelijkheden om op Saint Pat’s zelf het (feest)varken uit te hangen toch wat beperkter. Op kantoor de kater uitzweten, hoe aimabel mijn baas* ook is, behoort niet tot de mogelijkheden.

Het kleine genot pik ik wel graag mee. Als de zon is ondergegaan en de wereld stil wordt, trakteer ik mezelf vanavond op Saint Patrick’s Light. La joie oblige en très petit comité. Ik nestel me in de sofa, permitteer me 1 blik Guinness, zet stiekem een groene cowboyhoed op en start een CD van Luka Bloom. Ik sluit de ogen en geniet tot een sms-berichtje hier (inhoud: banaal, of net niet) me abrupt uit mijn Ierse droom haalt. Op dat eigenste moment zal ik beseffen: vroeger was het leven simpeler, Saint Patrick’s Day zorgelozer maar de kater ook zwaarder. Elk voordeel… heb ze nadeel.

(*als je meeleest Stef: nope, geen opslag nodig. Maar als je echt aandringt, neem ik die graag aan ;))

39 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. bossa jazz cafe schreef:

  bossa jazz cafe

  bossa jazz cafe

 2. coffee shop music

  coffee shop music

 3. bass japanese schreef:

  bass japanese

  bass japanese

 4. jazz relaxing music

  jazz relaxing music

 5. jazz music coffee

  jazz music coffee

 6. Christmas jazz music

  Christmas jazz music

 7. coffee shop jazz schreef:

  coffee shop jazz

  coffee shop jazz

 8. smooth jazz music

  smooth jazz music

 9. smooth piano jazz music

  smooth piano jazz music

 10. sleep music schreef:

  sleep music

  sleep music

 11. winter coffee shop ambience

  winter coffee shop ambience

 12. jazz to study schreef:

  jazz to study

  jazz to study

 13. coffee shop ambience

  coffee shop ambience

 14. beautiful harp music

  beautiful harp music

 15. soothing piano schreef:

  soothing piano

  soothing piano

 16. relaxing jazz schreef:

  relaxing jazz

  relaxing jazz

 17. jazz coffee schreef:

  jazz coffee

  jazz coffee

 18. snow jazz schreef:

  snow jazz

  snow jazz

 19. relax schreef:

  relax

  relax

 20. healing music schreef:

  healing music

  healing music

 21. relax music schreef:

  relax music

  relax music

 22. cozy christmas jazz

  cozy christmas jazz

 23. mafia music 2023 schreef:

  mafia music 2023

  mafia music 2023

 24. ocean wave sounds

  ocean wave sounds

 25. meditation music schreef:

  meditation music

  meditation music

 26. spiritual healing

  spiritual healing

 27. jazz winter schreef:

  jazz winter

  jazz winter

 28. trap workout schreef:

  trap workout

  trap workout

 29. bossa nova schreef:

  bossa nova

  bossa nova

 30. músicas para malhar

  músicas para malhar

 31. stress relief schreef:

  stress relief

  stress relief

 32. study music schreef:

  study music

  study music

 33. soothing music schreef:

  soothing music

  soothing music

 34. … [Trackback]

  […] Read More on on that Topic: benevaneeghem.be/groen-aan-de-macht/ […]

 35. sleeping music schreef:

  sleeping music

  sleeping music

 36. cool jazz music schreef:

  cool jazz music

  cool jazz music

 37. soft music schreef:

  soft music

  soft music

 38. sleep meditation schreef:

  … [Trackback]

  […] There you will find 51281 additional Information on that Topic: benevaneeghem.be/groen-aan-de-macht/ […]

 39. look at this now schreef:

  … [Trackback]

  […] Read More on to that Topic: benevaneeghem.be/groen-aan-de-macht/ […]

Reacties zijn gesloten.