bene van eeghem blog

Door de wind

Eerst code geel. Dan code oranje. Dan weer code geel. Onheilsweer kleurt de maand maart van dit jaar. We laveren dagelijks al fietsend tussen rondvliegende plastic zakjes, takken op het fietspad en die ene groezelige knuffel in de greppel: weggewaaid. De uk die hem moet missen, huilt vast al dagen op een rij. De wind heeft zijn dierbaarste bezit gestolen.

Maar wij zijn groot en dapper. We huilen niet om een voorjaarsstorm. We zetten ons schrap en fietsen op dinsdagmorgen weer eens door de stad: een tocht over kasseien, hobbels en putten. Twee kilometer lang bieden we ze het hoofd, tot we de schoolpoort indraaien.

“Oef”, blaast de jongste, “We zijn er geraakt, maar het was wel lastig hé!”

Ik knik en glimlach moeizaam. Ik ben half KO terwijl hij nog blaakt van energie: benen van 40 zijn een tik minder veerkrachtig dan benen van bijna 9. Maar we zijn er geraakt, en dat telt.

Hij hijst zijn fiets in de stalling, schuift het loodzware slot netjes door het voorwiel. ‘Klik’ zegt het ding. Hij glundert: nu kan niemand zijn stalen ros nog stelen. We stappen samen richting speelplaats, de wind houdt nog steeds lelijk huis. We leunen tegen het niets. Metershoge bomen op de campus zwiepen vervaarlijk heen en weer. Hij schaterlacht, ik knijp de ogen dicht: contactlezen en opstuivend zand vormen geen goed huwelijk.

En dan horen we plots gekraak: twee, drie seconden lang. De schrik slaat me om het hart. Ik kijk omhoog en denk: één van de bomen gaat neer, nu. Dus we moeten rennen.

“Wat was dat?”, vraagt hij verbaasd.

Het gekraak weerklinkt opnieuw. We hebben door dat het van de parking komt. Een geëngageerde grootmoeder heeft net twee ukken op school afgezet. Met de neus van haar auto heeft ze voluit de omheining van de zandbak geramd (eerste gekraak) en dan al manoeuvrerend de schade nog wat groter gemaakt (tweede gekraak).

Grootmoeder stapt uit en is aangeslagen. De kleinkinderen in haar kielzog beginnen te snikken: oma heeft iets heel ergs gedaan. De bumper van de auto is verwoest en de omheining ook. Het ziet er niet fraai uit. Er rollen tranen, te midden van deze genadeloze voorjaarsstorm.

Een vader die voorbijkomt, snelt te hulp. Hij zegt dat de bumper meteen van de auto af moet.

“Het is maar plastic, mevrouw, ik maak dat los”, zegt hij kordaat. En hij voegt de daad bij het woord.

Grootmoeder kijkt toe en hapt naar adem. Ze begrijpt niet dat het zo ver kon komen en zoekt naar het beste excuus voor de aanrijding.

“Die wind!”, jammert ze. “Een mens raakt uit zijn concentratie met zo’n weer! Ik zei het vanmorgen nog tegen mijne man: er gaan ongelukken gebeuren, ge zult het zien. En ik heb gelijk!”

De kleinkinderen kijken sprakeloos toe en vegen tranen weg. Intussen belt oma naar opa. Ze zegt dat ze een ‘klein accidentje’ heeft gehad. Het komt door de wind, zegt ze, maar het is niet duidelijk of opa genoegen neemt met de uitleg.

Mijn jongste en ik staan er nog steeds bij, als stille getuigen. Ik help in alle bescheidenheid. Stel de getroffen kleinkinderen gerust, aai hen over het hoofd en zeg dat het maar blikschade is. Oma heeft pech gehad, het komt weer goed. Wanneer een medewerker van de school het van me overneemt, kan ik ‘mijn’ junior naar de klas brengen.

“De auto is wel echt kapot-kapot, mama”, zegt hij zonder verpinken.

Ik knik. Helemaal juist, ja. Zoiets is niet leuk en het kan echt iedereen overkomen.

“En ze steekt het op de wind”, vult hij grinnikend aan. “Maar ze heeft gewoon het verkeerde pedaal ingeduwd! En krak zei de bumper! Domdomdomdom!”

De conclusie is onbevangen. Hilarisch. Hoogstwaarschijnlijk correct. En zo staan we even later allebei hartelijk te schateren op de speelplaats. Door de wind, door de aanrijding, dwars door alles heen.

12 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. xo666 schreef:

  … [Trackback]

  […] Info to that Topic: benevaneeghem.be/door-de-wind/ […]

 2. yoga music schreef:

  yoga music

  yoga music

 3. relaxing jazz piano

  relaxing jazz piano

 4. soft jazz schreef:

  soft jazz

  soft jazz

 5. … [Trackback]

  […] Read More Info here on that Topic: benevaneeghem.be/door-de-wind/ […]

 6. … [Trackback]

  […] Find More on that Topic: benevaneeghem.be/door-de-wind/ […]

 7. … [Trackback]

  […] Here you will find 73029 more Info to that Topic: benevaneeghem.be/door-de-wind/ […]

 8. bonanza178 schreef:

  … [Trackback]

  […] Here you will find 92354 additional Info on that Topic: benevaneeghem.be/door-de-wind/ […]

 9. go x app schreef:

  … [Trackback]

  […] Information on that Topic: benevaneeghem.be/door-de-wind/ […]

 10. tor2door market schreef:

  … [Trackback]

  […] Information on that Topic: benevaneeghem.be/door-de-wind/ […]

 11. 3SING schreef:

  … [Trackback]

  […] Find More Information here on that Topic: benevaneeghem.be/door-de-wind/ […]

 12. … [Trackback]

  […] Here you will find 23506 more Information to that Topic: benevaneeghem.be/door-de-wind/ […]

Reacties zijn gesloten.