bene van eeghem blog

Zilver is zo mooi

Als het u nooit door een strenge leerkracht werd gezegd, heeft het ouderlijk gezag of een suikertante op leeftijd het vast wel eens op uw bord gegooid: spreken is zilver, zwijgen is goud. Een credo zo oud als de straat. Even populair als de quote over het huisje en het kruisje en dat dekselse gras aan de overkant.

Wat ik me bij die Bond zonder Naam-slogans altijd afvraag: wie heeft die gevleugelde uitspraak in godsnaam ooit bedacht? En waarom zijn spreekwoorden zo voorspelbaar, een tikkeltje kleinburgerlijk en dus ook saai?

Dat zilver en dat goud, nu we er toch over bezig zijn. Ik ben de 30 al een end voorbij en weet dat je woorden moet wikken en wegen voor je ze in de groep gooit. Obviously. In onze gouw heet het: “je toenge twè kjeeren ijje moend droaien voo dajje wa zegt.” Net omdat je nooit de enige echte waarheid in pacht hebt.

Maar rechtuit spreken kan soms ook fijne gevolgen hebben. Ter illustratie:  rewind naar 1991, toen ik mijn tweede jaar op de middelbare school sleet. De leerkracht Nederlands wees me op een dag voor de hele klas terecht vanwege een te boude uitspraak. Een geintje over zijn das, nota bene. Ik had het grappig bedoeld, maar het werd niet geapprecieerd door de man in kwestie. In ruil voor haar enthousiasme kreeg de dertienjarige praatvaar “4 bladzijden” cadeau en moest er een opstel gepleegd worden. De welluidende titel: “Waarom ik er niet alles mag uitflappen wat ik denk.”

Als ik me van die straf één ding herinner, dan wel hoe heerlijk ik het vond om zo’n schrijfopdracht te krijgen. Ik werkte die ’s avonds thuis dan ook met het grootste enthousiasme af – iets wat een mens zelden met het gegeven “straf” associeert – en leverde het werkstuk daags nadien trots in. De bevoegde leerkracht doorbladerde de tekst, glimlachte, deelde even later mee dat het opstel danig mooi was en begon het prompt aan de hele klas voor te lezen. Ik: blozen gelijk zot. (doe ik al 35 jaar, bij elk compliment of lief woord en nog meer na elk glas wijn.)

Na de voorleesronde kwam er zowaar nog een bescheiden applaus van de klas. Ik: nog harder blozen. (dat was misschien wel de grootste straf: gênant veel lof voor een fait divers. De leerkracht moet dat vast doorgehad hebben.)

In de volgende maanden waren er opvallend veel klasgenoten die me ter hulp riepen wanneer zij met “vier bladzijden” opgezadeld zaten. Kon ik dat niet even fiksen voor hen? Want ik vond dat toch ontzettend plezant om doen? (Nooit op de vraag ingegaan, trouwens. Ik had het in die tijd te druk met mijn plakboeken van Clouseau en artikels pennen voor de schoolkrant.)

Geen idee wat er later nog van dat opstel geworden is. Ik kreeg het nooit terug. De schrijfsels zullen na het schooljaar vast nog in de archieven van de school en later in een papiercontainer beland zijn. Zonde, want ik was trots op mijn werk en vooral op de slotzin: “Zilver is zo ontzettend mooi.” Waarmee ik aangaf dat het spreekwoord uiteraard steek hield, maar dat er tegen ingaan kind-of-rock-‘n’-roll is.  Alles in goud zien veranderen heeft immers ook nadelen.

Toen ik vorige week een onafhankelijk weekblad doorbladerde, zag ik dat nog eens bevestigd bij monde van Dimitri Verhulst. Een niet onaardig schrijver, zeg maar. “Het liefst zou ik een groot zwijger willen zijn. Helaas ben ik een kletswijf.” verklaarde hij in een interview. Ik begrijp hem heus wel. Wij weten dat zwijgen goud is. Wij weten dat een mens dat vaak doet omwille van de lieve vrede. Maar wij weten ook dat spreken vonkjes kan geven. En dat vonkjes, net als zilver, zo ontzettend. Mooi. Zijn.

15 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. … [Trackback]

  […] Read More here on that Topic: benevaneeghem.be/zilver-zo-ontzettend-mooi/ […]

 2. … [Trackback]

  […] Here you can find 68726 more Information to that Topic: benevaneeghem.be/zilver-zo-ontzettend-mooi/ […]

 3. … [Trackback]

  […] Find More on that Topic: benevaneeghem.be/zilver-zo-ontzettend-mooi/ […]

 4. Learn More Here schreef:

  … [Trackback]

  […] Here you will find 46545 additional Information on that Topic: benevaneeghem.be/zilver-zo-ontzettend-mooi/ […]

 5. jazz instrumental

  jazz instrumental

 6. sci-diyala schreef:

  … [Trackback]

  […] Information on that Topic: benevaneeghem.be/zilver-zo-ontzettend-mooi/ […]

 7. … [Trackback]

  […] Read More on that Topic: benevaneeghem.be/zilver-zo-ontzettend-mooi/ […]

 8. exam fm schreef:

  … [Trackback]

  […] Read More on on that Topic: benevaneeghem.be/zilver-zo-ontzettend-mooi/ […]

 9. … [Trackback]

  […] Read More here to that Topic: benevaneeghem.be/zilver-zo-ontzettend-mooi/ […]

 10. … [Trackback]

  […] There you will find 91031 more Info to that Topic: benevaneeghem.be/zilver-zo-ontzettend-mooi/ […]

 11. relaxing piano music

  relaxing piano music

 12. … [Trackback]

  […] Find More Information here to that Topic: benevaneeghem.be/zilver-zo-ontzettend-mooi/ […]

 13. buy Dysport 500U schreef:

  … [Trackback]

  […] There you can find 64839 additional Info on that Topic: benevaneeghem.be/zilver-zo-ontzettend-mooi/ […]

 14. 토렌트 다운 schreef:

  … [Trackback]

  […] Here you will find 43616 more Information to that Topic: benevaneeghem.be/zilver-zo-ontzettend-mooi/ […]

 15. … [Trackback]

  […] Read More here on that Topic: benevaneeghem.be/zilver-zo-ontzettend-mooi/ […]

Reacties zijn gesloten.