bene van eeghem blog

Indien ernstig, gelieve zich te onthouden

Ik haat eindejaarslijstjes. Ik haat het om dé plaat, hét boek of dé gebeurtenis uit 365 gesleten dagen te lichten. Er gebeurt zo gigantisch veel in die tijd dat ik minstens 100 momenten wil koesteren, 15 boeken wil aanbevelen of 30 mensen de hemel in wil prijzen. Liefst zelfs die momenten, boeken en mensen die in alle andere lijsten ontbreken. Maar haat levert zo weinig op, zei Mandela ooit. En aangezien ik bloggewijs liefst een breed publiek bereik, ziehier het compromis. Een enigszins verrassende lijst. Voor u. Indien ernstig, gelieve zich te onthouden.

Concert van het jaar? Mumford & Sons in het Sportpaleis. lk haal me er vast hoongelach mee op de nek, want uitpakken met Mumford geldt in betere kringen als culturele zelfmoord. Maar ik stuur een foert richting criticasters. De verschijning van Marcus & co naast de afrit van Deurne deed me springen, brullen en zowaar blèten als een kleuter. We schrijven 28 maart 2013. Absoluut hoogtepunt: Winter Winds. Gelukkig had ik tijdens dat nummer een pak Kleenex bij de hand én een schat van een tante aan mijn zijde, waardoor onze emoties gedeeld en collectief uitgesnoten konden worden. Heerlijk was dat. Dikke merci, M&S.

Boek van het jaar? May we be Forgiven (Vergeef Ons) van A.M. Homes. Een heftig geschreven verhaal, over een man die in de koffer duikt met een schoonzus, die eigenlijk gehuwd is met zijn psychotische broer. De passie laait hoog op, maar de psychotische broer laat zich niet kisten en strooit roet in het eten. Dat heb je met psychoten, af en toe. Het gesmos onder de lakens ontaardt zowaar in bloedvergieten, een ingeslagen schedel en nog paar honderd bladzijden waanzinnige gebeurtenissen. Geschreven met een extreem scherpe pen. Om vingers en duimen bij af te likken en om die ellendige 50 tinten voorgoed te vergeten. Dikke merci daarvoor, A.M. Homes.

Man van het jaar? Mijn bakker om de hoek. Zonder twijfel. Hij is de enige die de pistolets zo krokant en perfect aflevert, alsook mals zonnebloempitbrood en succulente Klaaskoeken, begin december. Daarvoor komt hij 6 dagen op 7 om 4 uur uit bed, het hele jaar door. Dikke merci, bakker.

Vrouw van het jaar? Celia Ledoux. Als u haar niet kent, is dat een krater in uw cultuur. Google ze, lees ze en bewonder ze. Een vrouw met visie, guts en een scherpe pen (alweer). Voor al je opiniestukken en verhelderende analyses in 2013: dikke merci, Celia.

Gebeurtenis van het jaar? De komst van Jeremy Clarkson (Top Gear) naar Brugge. Lach me uit, verwens me. Ik vind Clarkson ontzettend grappig, gevat en tikkeltje stout. Dat hij de lucht van die Scone heel even kwam verpesten met een MacLaren ter waarde van 1 miljoen Britse Pond, neem ik er glimlachend bij. Het levert verslavend vettige TV op, waardoor ik andere besognes heel even vergeet. Daar heeft deze single mom recht op. En de bijhorende container vrouwonvriendelijke grappen kan ik echt hebben. Dikke merci, Jeremy.

Film van het jaar? Een moeilijke. Amper 4 keer in de bioscoop geraakt. I, Anna heeft daarbij de grootste indruk nagelaten. De vertolkingen van Gabriel Byrne en Charlotte Rampling beklijfden zonder meer. Dikke merci, Gaby en Charlotte.

Song van het jaar? Ik pluk ‘m van eigen bodem: Gold van Gabriel Rios. Teruggekeerd uit NY met de belofte dat hij maandelijks een single zal afleveren de komende tijd. Als al die songs zo’n bloedmooie melodie krijgen én een even beklemmende openingszin (I’ll kiss your mouth/And swallow you whole), vraag ik die kerel nog ten huwelijk voor het eind van 2014. Dikke merci bij voorbaat om ja te zeggen, Gabriel.

Me dunkt dat de lijst lang genoeg is intussen. Bedankt voor ’t lezen. Aan elk van u wens ik in 2014 het vermogen om te genieten van eindeloze schoonheid, scherpe pennen en een fractie ondeugendheid à la Clarkson. Daarnaast: een ton liefde om de komende 365 dagen in te kleuren. Schenk ze aan wie u dierbaar is – en graag tot volgend jaar.

13 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. พอต schreef:

  … [Trackback]

  […] Read More Info here to that Topic: benevaneeghem.be/indien-ernstig-gelieve-zich-te-onthouden/ […]

 2. Arcade Game schreef:

  … [Trackback]

  […] Read More on that Topic: benevaneeghem.be/indien-ernstig-gelieve-zich-te-onthouden/ […]

 3. read more schreef:

  … [Trackback]

  […] Read More here to that Topic: benevaneeghem.be/indien-ernstig-gelieve-zich-te-onthouden/ […]

 4. … [Trackback]

  […] Information on that Topic: benevaneeghem.be/indien-ernstig-gelieve-zich-te-onthouden/ […]

 5. romantic escape schreef:

  romantic escape

  romantic escape

 6. spin238 schreef:

  … [Trackback]

  […] Find More Information here to that Topic: benevaneeghem.be/indien-ernstig-gelieve-zich-te-onthouden/ […]

 7. saw mill near me schreef:

  … [Trackback]

  […] Find More Information here to that Topic: benevaneeghem.be/indien-ernstig-gelieve-zich-te-onthouden/ […]

 8. … [Trackback]

  […] Find More Info here on that Topic: benevaneeghem.be/indien-ernstig-gelieve-zich-te-onthouden/ […]

 9. … [Trackback]

  […] Find More Info here to that Topic: benevaneeghem.be/indien-ernstig-gelieve-zich-te-onthouden/ […]

 10. deep sleep schreef:

  deep sleep

  deep sleep

 11. … [Trackback]

  […] There you can find 82447 more Info to that Topic: benevaneeghem.be/indien-ernstig-gelieve-zich-te-onthouden/ […]

 12. … [Trackback]

  […] Find More to that Topic: benevaneeghem.be/indien-ernstig-gelieve-zich-te-onthouden/ […]

 13. … [Trackback]

  […] Here you can find 62056 more Information on that Topic: benevaneeghem.be/indien-ernstig-gelieve-zich-te-onthouden/ […]

Reacties zijn gesloten.